П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


НОТАТКИ НАШВИДКОРУЧ: виконавчий напис нотаріуса

Опубліковано: Четвер, , 22:48, у рубриці
Автор: Veadel

ВИКОНАВЧИЙ НАПИС НОТАРІУСА

Юрист - кравець, що підганяє під свої інтереси закони

король Франції Людовік XIV

Виконавчий напис нотаріуса, безумовно, в ідеалі, спрямований на оперативний захист прав та інтересів стягувача. Однак повсякчас, даний інструмент захисту прав та інтересів стає полем для зловживань стягувача. На мою думку, нотаріус є посадовою особою, а тому його дії мають оскаржуватися в порядку адміністративного судочинства (Кодекс Адміністративного судочинства). Така позиція аргументується ст. 1 ЗУ „Про нотаріат”, де нотаріатом є система органів і посадових осіб, на які покладено обов’язок посвідчувати права, а також  факти, що мають юридичне значення на вчинення інших  нотаріальних дій, з метою надання їм юридичної вирогідності.
Так в судовій практиці виходячи з ч. 12 ст. 110 Цивільного процесуального кодексу України, нотаріусів завжди залучати, в якості третьої сторони на боці стягувача. Ввважаю, такий підхід є доречним, коли стягуване майно все знаходиться у стягувача або під арештом, а тому дане спірне майно необхідно витребувати, зняти арешт.
На стадії виконавчого провадження, на мою думку, дії нотаріуса необхідно розглядати, як самостійні та спір вирішувати за КАСУ.
Виконавчий напис – вчиняються на БОРГОВИХ ДОКУМЕНТАХ, з метою надання їм юридичної вирогідності, сили виконавчого документа та здійснюються з метою  стягнення грошових коштів, повернення майна в безспірному порядку.
Згідно переліку документів (ПОСТАНОВА КМУ від 29 червня 1999 року № 1172), за якими стягнення заборгованності провадиться в безспірному порядку:
  1. за нотаріально посвідченими угодами, а за письмовими угодами (в  наказовому порядку - ст. 96 Цивільного процесуального кодексу України),
  2. стягнення заборгованості, що випливає з відносин повязаних з авторським правом,
  3. стягнення заборгованості з батьків / осіб, що їх замінюють, за утримання дітей і підлітків в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах соціальної реабілітації,
  4. стягнення за диспашею (розрахунок з розподілу загальної аварії),
  5. стягнення заборгованості з військовослужбовців звільнених з військової служби і військовозобовязаних після закінчення зборів,
  6. повернення об’єкту лізингу,
  7. стягнення заборгованості з орендної плати за користування державної та комунальної власності,
  8. стягнення за чеками,
  9. стягнення заборгованості за векселями, опротестованими в установленому законом порядку.
Виконавчий напис здійснюється незалежно від місця виконання вимоги, знаходження боржника / стягувача.
Стягувач подає заяву до нотаріуса, в якій має зазначати: відомості про майно: РОЗДІЛ 32 п. 283 Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України від 03.03.2004 року № 20/5.
Вважаю, що порядок вчинення нотаріусом виконавчого напису щодо іпотечного договору не застосовують до застави рухомого майна (а тому застосовуємо ЗУ „Про заставу”), і тому у разі застави рухомого майна, складеного в простій письмовій формі не розповсюжуються норми, щодо вчинення нотаріусами виконавчого напису (зустрічаються випадки, коли за договором кредитування, забезпеченого заставою рухомого майна, складені в письмовій формі, вчиняються нотаріальні написи).
Виконавчий напис вчиняється на оригіналі документа, що встановлює заборгованість (нотаріально посвідчені угоди, опротестовані векселі тощо). Виконавчий напис може бути вчинений     на прикріпленому документі спеціального бланку. Копія документу, що встановлює заборгованість і копія виконавчого напису залишається у нотаріуса.
Таким чином, по-перше, нотаріус – посадова особа, по-друге, нотаріус може виступати в різній процесіальній ролі, в залежності від процесу (цивільного, адміністративного),
По-третє, необхідно прискіпливо вивчати документ, на яких нотаріус вчинив виконавчий напис (нотаріальний договір / проста письмова форма), по-четверте, якщо є підстави, безумовно оскаржувати дії нотаріусів аби підвищувати їх професіоналізм та дисципліну.

ВИТЯГИ ІЗ ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ВИКОНАВЧИХ НАПИСІВ НОТАРІУСІВ

Ст. 18 Цивільного кодексу України – нотаріус здійснює захист цивільних прав шляхом вчинення виконавчого напису на боргових документах у випадках і в порядку встановлених законом.

Ч. 12 Ст. 110 Цивільного процесуального кодексу України – позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню або про повернення за виконавчим написом нотаріуса можуть предявлятися також за місцем його вчинення.

Ч. 6 ст. 20 ЗУ „Про заставу” – звернення стягнення на заставлене майно здійснюється за рішенням суду, третейського суду на підставі виконавчого напису нотаріуса, якщо інше не передбачено законом.

Ст. 3 ЗУ „Про виконавче провадження” виконавчий напис нотаріуса є виконавчим документом.

РОЗДІЛ 32 вчинення виконавчих написів: інструкція про вчинення нотаріальних написів.

ПОСТАНОВА КМУ Про перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчого написів нотаріусів від 29 червня 1999 року № 1172.

Ст. 50 ЗУ „Про нотаріат” оскарження дій нотаріуса здійснюється в судовому порядку.


Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ВАЖЛИВО
Кожен юрист може стати дописувачем цього блога. Для цього потрібно лише зареєструватися на цьому сайті як юрист і мати бажання ділитися з читачами своїм досвідом.

РУБРИКИ

Банкрутство підприємств [2]
Правове забезпечення бізнесу [13]
Громадянські права [12]
Договори і контракти [4]
Кримінальні справи [3]
Процесуальне право [1]
Захист від ДАЇ та міліції [4]
Питаня освіти [0]
Нерухомість [5]
Земля [3]
Сімейне право [5]
Статеві злочини [0]
Загальна практика [19]
Міграційне право [0]
Інтелектуальна власність [4]
Трудові відносини [2]
Військове право [0]
Права споживачів [6]
Оподаткування [5]
Рейдерство [2]
Банківське законодавство [3]
Спадкове право [3]
Судова практика [3]
Блог Адміністрації сайту Юрист Онлайн [9]

ПОШУК ПО САЙТУ

ПРИЄДНУЙТЕСЬ
Google+

РЕКОМЕНДОВАНІ САЙТИ





ПІДТРИМАТИ САЙТ WEBMONEY
Z401169167041
U131140520865
R298291195371