П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Рейдерство

Опубліковано: Вівторок, , 16:47, у рубриці Рейдерство
Автор: Ірина

Сам термін рейдерство в перекладі з англійської означає захоплення, але його можна розглядати як з юридичної так і з економічної точки зору. У багатьох країнах з розвиненою економікою, в самій економіці нормальною справою є дружнє поглинання одних компаній іншими(скупівля акцій, викуп активів) В Україні ж рейдерство набуло таких масштабів, що стало реальною загрозою національній безпеці країни в економічній сфері.

В Україні сьогодні існує чимало факторів, які сприяють діяльності рейдерів та призводять до захоплення багатьох надприбуткових вітчизняних підприємств.Наприклад Кримінальний кодекс України не передбачає відповідальності за рейдерство чи за діяння, що є аналогічними його поняттю, хоча рейдерство  у нас частіше виливаэться у відверто протиправні вчинки.Як стверджують фахівці, рейдерство прийшло до нас із Росії, де розвинулося майже на ідентичному господарському ґрунті. Відтак, нову технологію змінювати не довелося. Зазвичай спочатку отримують необхідне рішення суду. Далі використовують засоби морального та фізичного тиску на опонентів. І зрештою забирають бізнес силою, використовуючи навіть ті охоронні фірми або навіть міліцію.

Рейдери використовують одні і ті ж схеми, які не перестають бути ефективними. Однією з них є захоплення підприємства шляхом купівлі незначної частини його акцій, кількість яких є достатньою для проведення загальних зборів акціонерів. Ще одним способом захоплення юридичних осіб є здійснення впливу на орган їх керівництва шляхом підкупу чи залякування. Ресурси юридичної особи можуть бути використані так, як це необхідно рейдеру.Тобто рейдерство широко поширена як в світі, так і в Україні система поглинання підприємства шляхом захоплення, насильницького злиття, скуповування акцій через підставну структуру, методом винесення спірного судового рішення з подальшим силовим захопленням підприємства.

Всього коментарів: 1
1 Veadel  
1
Стосовно того, що КК України не передбачає такого складу злочину як рейдерство: у ВРУ був аналогічний проект, щодо внесення окремої статті провідповідальность за рейдерство, мені сподобалась думка одного депутата, що цього робити не треба, оскільки в своій сукупності чинних кримінальних норм можна притягти до відповідальності і без спеціальної норми.
До теми, в нас КК України передбачає злочини в службовій сфері і існує окремий ЗУ "Про корупцію", питання, чи багато посадовців було притягнуто до відповідальності??? ТОму думаю, що окрема норма лад не наведе!
Стосовно ДОСТАТНЬОЇ КІЛЬКОСТІ АКЦІЙ ДЛЯ ПРОВЕДЕННЯ ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРІВ: це скільки?? Можливо в кого є які думки.
Як на мене, можна купити і 5 і 10 % акцій, і стати рейдером, заблокувати проведення загальних зборів шляхом недостатнього кворуму зборів, або ж накласти арешт на іншу, переважну частину акцій. До речі в Господарському процесуальному кодексі України є цікава стаття щодо забезпечення позову, там йдеться про те, що не допускається забезпечувати позов у певних випадків шляхом заборони:
1. проводити загальні збори....
2. надавати інформацію про емітента....
3. участі акціонерів....
ст. 67
У кого є які думки стосовно цього? smile

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ВАЖЛИВО
Кожен юрист може стати дописувачем цього блога. Для цього потрібно лише зареєструватися на цьому сайті як юрист і мати бажання ділитися з читачами своїм досвідом.

РУБРИКИ

Банкрутство підприємств [2]
Правове забезпечення бізнесу [13]
Громадянські права [12]
Договори і контракти [4]
Кримінальні справи [3]
Процесуальне право [1]
Захист від ДАЇ та міліції [4]
Питаня освіти [0]
Нерухомість [5]
Земля [3]
Сімейне право [5]
Статеві злочини [0]
Загальна практика [19]
Міграційне право [0]
Інтелектуальна власність [4]
Трудові відносини [2]
Військове право [0]
Права споживачів [6]
Оподаткування [5]
Рейдерство [2]
Банківське законодавство [3]
Спадкове право [3]
Судова практика [3]
Блог Адміністрації сайту Юрист Онлайн [9]

ПОШУК ПО САЙТУ

ПРИЄДНУЙТЕСЬ
Google+

РЕКОМЕНДОВАНІ САЙТИ





ПІДТРИМАТИ САЙТ WEBMONEY
Z401169167041
U131140520865
R298291195371