П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


2 Кодекса - как разобраться? - ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Адміністранивні правопорушення » 2 Кодекса - как разобраться? (Особенности судопроизводства со словом "административный")
2 Кодекса - как разобраться?
MatiasДата: Середа, 24.11.2010, 13:04 | Сообщение # 1
Лейтенант
Группа: Модераторы
Сообщений: 61
Репутация: 2
Замечания: 0%
Статус: Offline
Законодатель осчастливил простых "смертных" создав 2 Кодекса со словом "административный". Эта путаница - на пользу правоведам, но и они не всегда понимают - как?
Давайте разбираться! smile

Кодекс про адміністративні правопорушення
вiд 07.12.1984 № 8073-X (КУпАП)

Завданням Кодексу України про адміністративні правопорушення є охорона прав і свобод громадян, власності, конституційного ладу України, прав і законних інтересів підприємств, установ і організацій, встановленого правопорядку, зміцнення законності, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі точного і неухильного додержання Конституції і законів України, поваги до прав, честі і гідності інших громадян, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов'язків, відповідальності перед суспільством. Закони України про адміністративні правопорушення до включення їх у встановленому порядку до цього Кодексу застосовуються безпосередньо.

Кодекс адміністративного судочинства України
Закон вiд 06.07.2005 № 2747-IV (КАСУ)

Кодекс адміністративного судочинства України визначає юрисдикцію, повноваження адміністративних судів щодо розгляду адміністративних справ, порядок звернення до адміністративних судів та порядок здійснення адміністративного судочинства. Завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ. Справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства.

Кто-то уловил разницу? wacko
Если да, тогда задаю вопрос: почему иски про обжалование действий представителя ГАИ, которые нашли в вашем способе вождения - правонарушение, которое они квалифицировали как админстративное, аргументируют положениями и КУпАП и КАСУ, а рассматривают в цывилном суде (общей юрисдикции)?

Сообщение отредактировал Matias - Середа, 24.11.2010, 13:09
 
nikolawДата: Вівторок, 28.12.2010, 19:55 | Сообщение # 2
Рядовий
Группа: Юрист
Сообщений: 10
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Хочу заметить, что так называемый КАС является, если провести аналогию с гражданским или уголовным правом, процессуальным кодексом. КУоАП же является источником материальных норм. В судах общей юрисдикции ГАИшные дела рассматриваются в связи с тем, что они обладают ОБЩЕЙ юрисдикцией и рассматривают административные дела в первой инстанции. Хотя, стоит заметить, что не все админки рассматриваются в вышеуказанных судах. Для ответа на данный вопрос могу лишь посоветовать прочитать разнообразные положения и инструкции, которые могут касаться этой темы, либо уточнить у судьи или иного работника суда. Они уж точно в курсе дела.
 
BELARUSДата: П`ятниця, 28.01.2011, 15:39 | Сообщение # 3
Сержант
Группа: Юрист
Сообщений: 36
Репутация: 3
Замечания: 0%
Статус: Offline
КУоАП, Податковий кодекс - це дійсно, як зазначив nikolaw, джерело матеріальних норм, але і частково процесуальних (ДАІ, оскарження певних незаконних дій держ.органів).
В свою чергу КАСУ - джерело процесуальних норм, при цьому частково закріплені норми процесуального права в КУоАП повинні застосовуватися із врахуванням КАСУ!
 
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Адміністранивні правопорушення » 2 Кодекса - как разобраться? (Особенности судопроизводства со словом "административный")
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: