П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Порушення честі та гідності - ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Адміністранивні правопорушення » Порушення честі та гідності (Неценсурні висловлювання та погроза життю)
Порушення честі та гідності
borsukДата: Четвер, 10.02.2011, 11:07 | Сообщение # 1
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 1
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Добрий день! Допоможіть у такій справі. Моя матір має на ринку кіоск з продажу продуктів харчування (торгує сама). Навпроти її працює сусідка (майже з таким же товаром). Вже не перший рік ця сусідка завдає моральної шкоди моїй матері, а саме називає її нецензурними словами, загрожує їй життям, спалюванням кіоску, згадує непристойними словами померлого сина і т.п. У моєї матері хворе серце, а після почутого від сусідки їй завжди стає гірше. Вже не вистачає ніяких сил слухати майже кожен день на протязі багатьох років такі образи, котрі не мають ніяких підстав. Підскажіть, що нам в такому випадку робити? Дякую за оперативну відповідь.
 
ОльчикДата: Вівторок, 15.02.2011, 21:42 | Сообщение # 2
Рядовий
Группа: Юрист
Сообщений: 7
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Стаття 270. Види особистих немайнових прав
1. Відповідно до Конституції України фізична особа має право на життя, право на охорону здоров'я, право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, право на свободу та особисту недоторканність, право на недоторканність особистого і сімейного життя, право на повагу до гідності та честі, право на таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, право на недоторканність житла, право на вільний вибір місця проживання та на свободу пересування, право на свободу літературної, художньої, наукової і технічної творчості.
Стаття 275. Захист особистого немайнового права
1. Фізична особа має право на захист свого особистого немайнового права від протиправних посягань інших осіб. Захист особистого немайнового права здійснюється способами, встановленими главою 3 цього Кодексу.
Стаття 277. Спростування недостовірної інформації
1. Фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.
2. Право на відповідь, а також на спростування недостовірної інформації щодо особи, яка померла, належить членам її сім'ї, близьким родичам та іншим заінтересованим особам.
3. Негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного.
4. Спростування недостовірної інформації здійснюється особою, яка поширила інформацію.
Стаття 297. Право на повагу до гідності та честі
1. Кожен має право на повагу до його гідності та честі.
2. Гідність та честь фізичної особи є недоторканними.
3. Фізична особа має право звернутися до суду з позовом про захист її гідності та честі.
Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди
1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.
2. Моральна шкода полягає:
2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;
4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.
3. Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.
Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості
Вважаю, що Вас сміливо можно йти в суд із позовом про захист честі та гідності та відшкодування моральної шкоди. Що стосується доказів, то вважаю, що необхідно до суду вказати про свідків, які знають та бачили як Вашу ображали та принижували. А також по можливості надати суду якщо ще довідки з лікарні, про те що матір останнім часом погіршелось здоровє, чеки на покупку ліків (але це буде не значним доказом).
А також вот Вам ще для ознайомлення http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=v_001700-09.
 
MatiasДата: Понеділок, 21.02.2011, 09:44 | Сообщение # 3
Лейтенант
Группа: Модераторы
Сообщений: 61
Репутация: 2
Замечания: 0%
Статус: Offline
Quote (Ольчик)
Що стосується доказів, то вважаю, що необхідно до суду вказати про свідків, які знають та бачили як Вашу ображали та принижували. А також по можливості надати суду якщо ще довідки з лікарні, про те що матір останнім часом погіршелось здоровє, чеки на покупку ліків (але це буде не значним доказом).

Це найважливіше - докази! Якщо зараз їх не має - необхідно почати формувати доказову базу: звернутись до лікарні, до невропатолога (наприклад) та інших. Щоб усе було вказано у медичній картці: нервує, стрес... необхідні лікі... Зібрати чекі про придбання відповідних ліків (а не яких попало). Поспілкуватися з іншими торгівцями - мабуть їм також набридли матюки та сварки на роботі.... Може вони забажають бути свідками... Звернутись із письмовою скаргою (колективною, наприклад) до адміністрацію ринку - що одна мегера порушує спокій усіх торгуючих та й ще покупців. Нехай щось зроблять... Копію скарги з відміткою про вручення залишити собі... Це доказ... Ну і юрист не буде зайвим у цієї ситуації.... smile

Сообщение отредактировал Matias - Понеділок, 21.02.2011, 09:45
 
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Адміністранивні правопорушення » Порушення честі та гідності (Неценсурні висловлювання та погроза життю)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: