П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Розподіл доходу фізичної особи підприємця при розлученні - ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Сімейне право » Розподіл доходу фізичної особи підприємця при розлученні
Розподіл доходу фізичної особи підприємця при розлученні
апереваловДата: Понеділок, 20.08.2012, 22:30 | Сообщение # 1
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 5
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
За минулий рік я отримав близько 200 000 гривень доходу. Спільно нажитого майна немає.
Гроші витрачені без будь-яких документів. Чи може мати дружина успіх у суді про стягнення з мене 100 000 гривень як половину нажитого спільно майна? Доходи підтверджуються документами, а ось витрати ні.
Адже ж відомий такий випадок:
У літературі наведений випадок, коли громадянка З. звернулася з позовом про розірвання шлюбу, поділ майна та грошового внеску в сумі 4700 крб., який був на рахунку її чоловіка і становив їхні спільні заощадження. Ознайомившись із позовною заявою, чоловік З. заперечував наявність зазначеної суми та стверджував, що ці гроші витрачені ним на потреби сім’ї. Подальша перевірка показала, що чоловік З. зняв усі кошти з рахунка за 12 днів до звернення З. до суду. У рішенні суду було відзначено, що чоловік самовільно розпорядився внеском, у зв’язку з чим частка позивачки в спільному майні була збільшена на 2350 крб. - половину внеску, що належав подружжю на праві спільної сумісної власності (Индыченко С.П., Гопанчук В.С. Брачно-семейное право в вопросах и ответах. - К.: Политиздат Украины, 1990. -192 с.).
 
lutsenkovladДата: Вівторок, 21.08.2012, 01:43 | Сообщение # 2
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Відповідно до ст. 60 СК "Майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).
Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя"

Згідно із ст.61 СК "Об'єктом права спільної сумісної власності подружжя може бути будь-яке майно, за винятком виключеного з цивільного обороту.
Об'єктом права спільної сумісної власності є заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, одержані одним із подружжя.
Якщо одним із подружжя укладено договір в інтересах сім'ї, то гроші, інше майно, в тому числі гонорар, виграш, які були одержані за цим договором, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.
Речі для професійних занять (музичні інструменти, оргтехніка, лікарське обладнання тощо), придбані за час шлюбу для одного з подружжя, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя"

Відповідно до ст. 368 ЦК право спільної сумісної власності - це спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

Тобто, доходи є спільною сумісною власністю, але як же визначається розмір ?
Відповідно до ст. 70 СК "У разі поділу майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними,якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.
При вирішенні спору про поділ майна суд може відступити від засади рівності часток подружжя за обставин, що мають істотне значення, зокрема якщо один із них не дбав про матеріальне забезпечення сім'ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно,
витрачав його на шкоду інтересам сім'ї.
За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею, ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування"

Отже, доходи будуть поділені, але чи буде це 100 000 тис. грн, чи інша сума, менша або більша потрібно враховувати всі вищезазначені обставини !

З повагою !


Сообщение отредактировал lutsenkovlad - Вівторок, 21.08.2012, 01:44
 
апереваловДата: Вівторок, 21.08.2012, 04:12 | Сообщение # 3
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 5
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Зрозуміло, дякую, ці статті я вже читав. Моє питання ще й у тому як буде стягнута сума на користь дружини - адже доход вже витрачений на власне споживання. Його реально немає. Чи буде таким чином створений мій борг перед бувшою дружиною, який буду віддавати у майбутньому?
 
lutsenkovladДата: Вівторок, 21.08.2012, 14:53 | Сообщение # 4
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Що значить витрачений на власне споживання ? На власно-сімейне чи Ваше особисте ?

Відповідно до ст. 63 СК "Дружина та чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпоряджання майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними"

Стаття 65 "Право подружжя на розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя
1. Дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою.
2. При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.
3. Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.
Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.
4. Договір, укладений одним із подружжя в інтересах сім'ї, створює обов'язки для другого з подружжя, якщо майно, одержане за договором, використане в інтересах сім'ї"

Якщо Ви, всі доходи витратили на себе, то будете боржником !

З повагою !
 
апереваловДата: Вівторок, 21.08.2012, 15:14 | Сообщение # 5
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 5
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
зрозуміло що витрачалися гроші не лише на себе - просто цьому немає доказів, гроші передавалися дружині без документів. Так що суд має аналізувати кількість спожитих харчів, придбаного одягу, вартість лікування, відпочинку і т.д. встановити хто спожив більше і урівняти кількість потрачених на кожного грошей? А ж якщо грошей вже не має то значить створити борг на різницю. Я правильно зрозумів вашу відповідь?
 
lutsenkovladДата: Вівторок, 21.08.2012, 15:48 | Сообщение # 6
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Це залежить від того, що і як, Ви зможете довести !

З повагою !
 
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Сімейне право » Розподіл доходу фізичної особи підприємця при розлученні
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: