П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Толи я дурак, толи лыжи не едут - ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » СУДОВІ ПРОЦЕСИ » Кримінальний процес » Толи я дурак, толи лыжи не едут
Толи я дурак, толи лыжи не едут
urtechnologisДата: Неділя, 07.02.2010, 00:32 | Сообщение # 1
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 1
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Уважаемые коллеги!
Помогите разобраться с вышеуказанным. Суть вопроса: могу ли я, магистр права, юрист, диплом с отличием, шесть лет стажа по п

рофессии быть по законодательству Украины защитником обвиняемого, подсудимого в криминальном процессе.

Насколько нас учили в Национальном университете им. Б.Хмельницкого, то согласно ст. 6 Конвенции о защите прав человека и реш

ению Конституционного суда Украины? я могу быть защитником.

А вот что вышло у меня на самом деле. Следователь отказала мне и обвиняемому, что и послужило жалобам в Броварскую межрайонн

ую прокуратуру та Генеральну прокуратуру. Читать здесь http://ut.kiev.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=1005

&Itemid=36

Обвиняемый тем временем, пока прокуратура реагировала, точнее не реагировала на мои жалобы, стал подсудимый. Мы написали жал

обы судье. Читать здесь
http://ut.kiev.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=1004&Itemid=36

Каково же было моё разочарование, когда я узнал, что ни судья, ни прокурор, ни адвокат потерпевшего (да бог с ним убогим) не

поддерживают моей позиции, не согласны со мной.

Судья постановила, ссылаясь на ст. 44 КПК Украины, постановление пленума ВСУ «О применении законодательства, которое обеспеч

ивает право на защиту в криминальном судопроизводстве» от 24.10.2003 года № 8, в ходатайстве обвиняемого о допуске к участию

в деле защитником – отказать.

Для себя я сделал такой вывод: судья не может не знать очевидной вещи, значит, она нарушила закон, тоесть совершила преступл

ение.
Поэтому я обратился с заявлением о преступлении в Генеральную прокуратуру Украины. Читать здесь
http://ut.kiev.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=1003&Itemid=36

Подскажите, пожалуйста, чья правовая позиция верна, моя или судьи?
Со своей стороны, если прав я, то судья эта не будет больше судьёй. Это не просто будет cделать, но тут речь идет о моей реп

утации, как юриста и конечным пунктом моего назначения будет Европейский суд по защите прав человека.

 
MatiasДата: Понеділок, 17.05.2010, 17:40 | Сообщение # 2
Лейтенант
Группа: Модераторы
Сообщений: 61
Репутация: 2
Замечания: 0%
Статус: Offline
Давайте поглянемо на ст. 44 КК: як захисники допускаються особи,
1. які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю в Україні
2. та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.
3. У випадках і в порядку, передбачених цим Кодексом, як захисники допускаються близькі родичі обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, його опікуни або піклувальники.

Ну з адвокатами питань бути не може усе зрозуміло. А що таке «інші фахівці у галузі права»?

Далі Постанова Пленуму ВСУ від 24.10.2003 N 8 розяснює, що повноваження захисника на участь у справі повинні бути підтверджені. Для осіб, яких названо «інші фахівці у галузі права», які за законом мають право на надання правової допомоги особисто або за дорученням юридичної особи, - документами, визначеними спеціальним законом, яким цим особам надано право брати участь у кримінальному судочинстві як захисникам, а також угодою або дорученням юридичної особи.

Я наприклад не знаю, що таке «інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто або за дорученням юридичної особи» та про який спеціальний закон йде мова! Суддя, мабуть, також.

Далі (цитата з Пленуму): При вирішенні питання про наявність у фахівців у галузі права повноважень на здійснення захисту в кримінальній справі належить також з'ясовувати, яким саме законом їм надано право брати участь у кримінальному судочинстві як захисникам.»

Мабудь, такого спеціального закону не має… wacko

Далі (цитата з Пленуму): «Визнати правильною практику тих судів, які за відсутності спеціального закону не допускають таких фахівців до здійснення захисту в кримінальних справах.»
Натяк – усім «не адвокатам» відмовляти, оскільки спеціального закону не існує! smile

А Ви, мабуть, намагались довести у суді, що спеціальним законом у даному випадку є Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікована Законом N 475/97-ВР від 17.07.97 р.
Зокрема, відповідно до ст. 6, де зазначено, що кожний обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення має щонайменше такі права - захищати себе особисто чи використовувати юридичну допомогу захисника, вибраного на власний розсуд.

Цілком логічно, оскільки у пункті 7 Пленуму № 8 також зазначено: «При вирішенні питання про участь захисника у кримінальному судочинстві необхідно виходити з того, що відповідно до положень ч.1 ст. 59 Конституції України підозрюваний, обвинувачений, підсудний, засуджений або виправданий є вільним у виборі захисника.»

Сообщение отредактировал Matias - Понеділок, 17.05.2010, 17:54
 
MatiasДата: Понеділок, 17.05.2010, 17:40 | Сообщение # 3
Лейтенант
Группа: Модераторы
Сообщений: 61
Репутация: 2
Замечания: 0%
Статус: Offline
Продовження...

Але у ч. 2 ст. 59 Конституції України зазначено, що для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура!
Тобто безумовно – тільки адвокатура!
Це визначено і у Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням громадянина Солдатова Геннадія Івановича щодо офіційного тлумачення положень статті 59 Конституції України, статті 44 Кримінально-процесуального кодексу України, статей 268, 271 Кодексу України про адміністративні правопорушення (справа про право вільного вибору захисника) від 16.11.2000 року Справа N 1-17/2000, N 13-рп/2000 у п.2 (цитата):
Положення частини другої статті 59 Конституції України про те, що "для забезпечення права на захист від обвинувачення... в Україні діє адвокатура", треба розуміти як одну із конституційних гарантій, що надає підозрюваному, обвинуваченому і підсудному можливість реалізувати своє право вільно вибирати захисником у кримінальному судочинстві адвоката - особу, яка має право на заняття адвокатською діяльністю.
Ви мабуть мали на увазі ч. 1 Рішення (цитата) «Положення частини першої статті 59 Конституції України про те, що "кожен є вільним у виборі захисника своїх прав", в аспекті конституційного звернення громадянина Солдатова Г.І. треба розуміти як конституційне право підозрюваного, обвинуваченого і підсудного при захисті від обвинувачення та особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, з метою отримання правової допомоги вибирати захисником своїх прав особу, яка є фахівцем у галузі права і за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.
Тут чітко все заплутано – є посилання на контекст звернення, та на закон (вже не зазначено, що спеціальний), який надає право фахівцю у галузі права бути захисником у кримінальному процесі. Ми знову там, де почали! Необхідно знайти спеціальний закон! biggrin wacko
Одже, суддя не може мати сумніви, що зробила вірно, відмовив Вам, та мала би сумніви (оскільки би чітко не змогла аргументувати таке рішення), що зробила за законом (яким?) дозволив Вам бути захисником!
О таке ИМХО!
biggrin

 
MatiasДата: Понеділок, 17.05.2010, 17:52 | Сообщение # 4
Лейтенант
Группа: Модераторы
Сообщений: 61
Репутация: 2
Замечания: 0%
Статус: Offline
Постскриптум.
Lex specialis derogat generali (лат. «специальный закон отменяет (вытесняет) общий закон») — общий принцип права, восходящий к римскому праву. Суть этого принципа сводится к тому, что в случае конкуренции норм общего (generalis) и специального (specialis) характера предпочтение при толковании и применении должно отдаваться специальным нормам. При этом под общими понимаются обычно нормы, регулирующие определённый род общественных отношений, а под специальными — регулирующие вид этого рода.
Далее. Конвенция — (лат. conventio — договор, соглашение) — разновидность международного договора. Конкретные признаки, по которым тот или иной договор следует называть конвенцией, выделить сложно. Скорее можно вести речь о традиции называть договоры определённого типа или содержания конвенциями. Так, как правило, название конвенции получают многосторонние договоры.
Вывод – любая конвенция не закон, а договор и под принцип Lex specialis derogat generali не подпадает! surprised
Ищите специальный закон! biggrin
 
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » СУДОВІ ПРОЦЕСИ » Кримінальний процес » Толи я дурак, толи лыжи не едут
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: