П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Договір перевезення - ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ » Господарське право » Договір перевезення (Хто відповідає за пошкоджений вантаж?)
Договір перевезення
IvankaДата: Середа, 03.10.2012, 21:27 | Сообщение # 1
Рядовий
Группа: Юрист
Сообщений: 14
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Допоможіть розібратися.
Між замовником та експедитором було укладено експедиторський договір, за умовами якого останній зобовязався організувати перевезення вантажу. При перевезенні вантажу третьою особою - перевізником, вантаж було пошкоджено. Замовник звернувся в суд з позовом про відшкодування ШКОДИ, яку просить стягнути солідарно з експедитора та перевізника. При цьому умовами експедиторського договору теж обумовлено, що експедитор поручається за виконання зобовязань перевізником (несе солідарну відповідальність перед замовником).
За правилами ст. 1166 ЦК України Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.
відтак чи повинен експедитор відповідати за завдану замовнику шкоду і чи є в діях експедитора склад цивільного правопорушення.
Дякую!


Ivanka
 
lutsenkovladДата: Четвер, 04.10.2012, 00:55 | Сообщение # 2
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Ivanka, звертаю Вашу увагу, що ст. 1166 ЦК України, визначає підстави відшкодування майнової шкоди, яка виникла внаслідок НЕДОГОВІРНИХ ЗОБОВ"ЯЗАНЬ ! В описаній Вами ситуації мають місце ДОГОВІРНІ ЗОБОВ"ЯЗАННЯ ! Тому ст.1166 ЦК і взагалі ПІДРОЗДІЛ 2. НЕДОГОВІРНІ ЗОБОВ"ЯЗАННЯ ЦК України, не мають відношення до описаної Вами ситуації !

Таким чином, відповідно до ч.1 ст. 929 ЦК України "За договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу", відповідно до ст. 932 ЦК України "Експедитор має право залучити до виконання своїх обов'язків інших осіб. У РАЗІ ЗАЛУЧЕННЯ ЕКСПЕДИТОРОМ ДО ВИКОНАННЯ СВОЇХ ОБОВ'ЯЗКІВ ЗА ДОГОВОРОМ ТРАНСПОРТНОГО ЕКСПЕДИРУВАННЯ ІНШИХ ОСІБ ЕКСПЕДИТОР ВІДПОВІДАЄ ПЕРЕД КЛІЄНТОМ ЗА ПОРУШЕННЯ ДОГОВОРУ". Далі, згідно з ст. 934 ЦК України "За порушення обов'язків за договором транспортного експедирування експедитор відповідає перед клієнтом відповідно до глави 51 цього Кодексу". Відповідно до (Глава 51) ст. 611 ЦК України "У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема:
1)...
2)...
3)...
4) відшкодування збитків та моральної шкоди"

Далі, відповідно до ст. 909 ЦК України "За договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов'язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату", згідно з ст. 920 ЦК України "У разі порушення зобов'язань, що випливають із договору перевезення, СТОРОНИ НЕСУТЬ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ, ВСТАНОВЛЕНУ ЗА ДОМОВЛЕНІСТЮ СТОРІН, ЯКЩО ІНШЕ НЕ ВСТАНОВЛЕНО ЦИМ КОДЕКСОМ, ІНШИМИ ЗАКОНАМИ, ТРАНСПОРТНИМИ КОДЕКСАМИ (СТАТУТАМИ)". Відповідно до ст. 924 ЦК України "Перевізник відповідає за збереження вантажу, багажу, пошти з моменту прийняття їх до перевезення та до видачі одержувачеві, якщо не доведе, що втрата, нестача, псування або пошкодження вантажу, багажу, пошти сталися внаслідок обставин, яким перевізник не міг запобігти та усунення яких від нього не залежало. Перевізник відповідає за втрату, нестачу, псування або пошкодження прийнятих до перевезення вантажу, багажу, пошти у розмірі фактичної шкоди, якщо не доведе, що це сталося не з його вини"

Оскільки, Ви зазначили, що договір був забезпечений ПОРУКОЮ, то відповідно до ст. 553 ЦК України "За договором поруки поручитель поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого обов'язку. Поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником. Порукою може забезпечуватися виконання зобов'язання частково або у повному обсязі". Згідно з ст. 554 ЦК України "У разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову(субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки".
Відповідно до ст. 555 ЦК України "У разі одержання вимоги кредитора поручитель зобов'язаний повідомити про це боржника, а в разі пред'явлення до нього позову - подати клопотання про залучення боржника до участі у справі". Згідно з ст. 556 ЦК України "Після виконання поручителем зобов'язання, забезпеченого порукою, кредитор повинен вручити йому документи, які підтверджують цей обов'язок боржника. До поручителя, який виконав зобов'язання, забезпечене порукою, переходять усі права кредитора у цьому зобов'язанні, в тому числі й ті, що забезпечували його виконання". Таким чином, відповідно до ст. 544 ЦК України поручитель має право зворотньої вимоги (регресу) до боржника !

З повагою !


Сообщение отредактировал lutsenkovlad - Четвер, 04.10.2012, 00:56
 
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ » Господарське право » Договір перевезення (Хто відповідає за пошкоджений вантаж?)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: