П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Договір поставки - ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ » Договори » Договір поставки (Стягнення боргу за поставлений твар)
Договір поставки
irakorolДата: П`ятниця, 29.06.2012, 17:51 | Сообщение # 1
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 9
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Доброго дня. Зіткнулася з наступною проблемою.
Між державним підприємством та нашим підприємством укладено договір поставки продукції. Ми є постачальнииком. Відповідно з нашої сторони було розроблено договір у двох примірниках, зареєстровано, підписано та завірено з нашої сторони (що було помилкою) і надано для підпису та завірення покупцю. Покупець не надавши наш примірник договору, почав давати замовлення на поставку продукції. Згідно цих замовлень Продукція поставлялась покупцю, підтверженням чого була накладна на кожну партію продукції. Ця накладна підписувалась та завірялась покупцем як підтвердження отримання продукції, і відповідно покупець перераховував кошти, вказані у накладних, на наш рахунок. Покупцем у березні 2012 року замовлено продукції на велику суму. Продукція ним отримана і накладні на продукцію підписані. Однак по теперішній час ця сума по накладних покупцем нам не перерахована.
Запитання:
1.Чи можна подати позов про стягнення боргу на підставі накладних, без наявності договору, оскільки враховуючи конфліктну ситуацію, покупець буде говорити про відсутність укладення договору?
 
lutsenkovladДата: Вівторок, 03.07.2012, 19:26 | Сообщение # 2
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Доброго дня ! Ускладнює ситуацію те, що однією зі сторін є державне підприємство !

Але спробуємо знайти вихід із вищезазначеної ситуації !

І так, як Ви зазначили "Продукція ним отримана і накладні на продукцію підписані" Це означає, що сторона прийняла пропозицію (акцептувала) і отримала товар. Відповідно до ч.2 ст. 642 ЦК України "Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом"

Відповідно до ч.1 ст. 218 ЦК "Недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, КРІМ випадків, встановлених ЗАКОНОМ" Так відповідно до ЗУ "Про здійснення державних закупівель" ст. 40 "Основні вимоги до договору про закупівлю.
1. Договір про закупівлю укладається в письмовій формі відповідно до положень Цивільного кодексу України та Господарського кодексу України з урахуванням особливостей, визначених цим Законом"

Але, до тієї ж ст. 218 ЦК України ч. 2 "ЯКЩО ПРАВОЧИН, ДЛЯ ЯКОГО ЗАКОНОМ ВСТАНОВЛЕНА ЙОГО НЕДІЙСНІСТЬ У РАЗІ НЕДОДЕРЖАННЯ ВИМОГИ ЩОДО ПИСЬМОВОЇ ФОРМИ, УКЛАДЕНИЙ УСНО І ОДНА ІЗ СТОРІН ВЧИНИЛА ДІЮ, А ДРУГА СТОРОНА ПІДТВЕРДИЛА ЇЇ ВЧИНЕННЯ, ЗОКРЕМА ШЛЯХОМ ПРИЙНЯТТЯ ВИКОНАННЯ, ТАКИЙ ПРАВОЧИН У РАЗІ СПОРУ МОЖЕ БУТИ ВИЗНАНИЙ СУДОМ ДІЙСНИМ"
Підтвердженням, саме і буде отримання товару та підписання накладних !

Стосовно ціни. Відповідно до ч.2 ст. 712 ЦК України застосовується аналогія закону "До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін"

Якщо ціна ніде не зазначена, відповідно до ч.1 ст. 691 ЦК України "Покупець зобов'язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цьогоКодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу" Відповідно до ст. 632 ЦК України
"1. Ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін.
У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни
(тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються
уповноваженими органами державної влади або органами місцевого
самоврядування.
2. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у
випадках і на умовах, встановлених договором або законом.
3. Зміна ціни в договорі після його виконання не
допускається.
4. Якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути
визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із
звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або
послуги на момент укладення договору"

Згідно із ч.1,2 ст. 692 ЦК України " 1. Покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо
договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.
2. Покупець зобов'язаний сплатити продавцеві повну ціну
переданого товару. Договором купівлі-продажу може бути передбачено
розстрочення платежу"

Стосовно того, чи можна подати позов. Позов треба подавати !

Навіть якщо суд, визнає те, що правочин треба вчиняти було у письмовій формі. Відповідно до ст. 216 ЦК настають правові наслідки недійсності правочину "Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.
У разі недійсності правочину КОЖНА ІЗ СТОРІН ЗОБОВ'ЯЗАНА ПОВЕРНУТИ ДРУГІЙ СТОРОНІ У НАТУРІ ВСЕ, ЩО ВОНА ОДЕРЖАЛА НА ВИКОНАННЯ ЦЬОГО ПРАВОЧИНУ, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування"

З повагою !


Сообщение отредактировал lutsenkovlad - Вівторок, 03.07.2012, 19:40
 
irakorolДата: П`ятниця, 03.08.2012, 16:32 | Сообщение # 3
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 9
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Дякую трошки з запізненням за відповідь. Ще одне запитання:
Підприємство здійснювало поставку товару згідно договору поставки. Покупець( ТзОВ "Санаторій "Карпатські зорі") заборгував значну суму коштів. Постачальник подав позов до суду про стягнення заборгованості. Судом позовні вимоги задоволено у повному обсязі. Покупець добровільно не повернув борг. Постачальник надіслав заяву у виконавчу службу про відкриття виконавчого провадження. Виконавець не проводить ніяких дій, так як підприємство -боржник визнав себе банкротом і знаходиться у стані припинення господарської діяльності. Відповідно боржником створено ліквідаційну комісію, голова якої надіслала постачальнику лист про те, що борг перед ним включений до списку і він буде погашений в порядку черги. До цього часу(два роки) ТзОВ не ліквідовано. Згідно Єдиного державного реєстру перебуває в стані припинення підприємницької діяльності, нак згідно того ж Єдиного державного реєстру за тією ж адресою зареєстроване ТзОВ Санаторій "Карпатські зорі" центр реабілітації та оздоровлення" який чудово функціонує і лікуються там, як і лікувались. Оскільки це зовсім інше підприємство, боргів за ним нема.
Запитання: чи можна за однією і тією ж адресою зареєструвати два різних підприємства без правонаступництва, і таким чином продовжуючи свою ж діяльність, той же санаторій, на тому ж місці, тільки трошки з іншою назвою буде функціонувати, отримувати прибуток, а ліквідація буде тягнутися років з надцять і повернення боргів не буде. Як у цьму випадку повернути гроші?


Сообщение отредактировал irakorol - П`ятниця, 03.08.2012, 16:36
 
lutsenkovladДата: Субота, 04.08.2012, 13:00 | Сообщение # 4
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/435-15/print1330026894733123 Підрозділ 2 ЮРИДИЧНА ОСОБА

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/755-15/print1330026894733123

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2343-12/print1330026894733123
 
sanchesДата: Понеділок, 20.08.2012, 15:17 | Сообщение # 5
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 4
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Добрий день, в мене аналогічна ситуація з договорм поставки, виникає ще таке питання: А потрібно в позові розписувати про те що укладався письмовий договір, а покупець не повернув другий примірник. І в результаті немає письмового договору, а тільки як усний. Чи потрібно в позові розписувати все це, чи зразу посилатись на усний договір, і підтверджувати це накладними.
 
lutsenkovladДата: Понеділок, 20.08.2012, 16:28 | Сообщение # 6
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Доброго дня !

Розписуйте ! І посилайтеся на накладні !

З повагою !
 
sanchesДата: Вівторок, 21.08.2012, 16:37 | Сообщение # 7
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 4
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Дякую, але все ж таки мені потрібно просто розписати ситуацію.. чи доказувати і наводити ст цивільного кодексу. що договір є дійсним як Ви розписали у вище наведених відповідях??
 
lutsenkovladДата: Вівторок, 21.08.2012, 17:46 | Сообщение # 8
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Розписуєте обставини з посиланням на норми !

З повагою !
 
IvankaДата: Неділя, 16.09.2012, 17:35 | Сообщение # 9
Рядовий
Группа: Юрист
Сообщений: 14
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Накладна також є договором, укладеним у спрощений спосіб (ст. 181 ГК), тому може самостійно слугувати підставою для стягнення заборгованості за товар. Доводи про укладення письмового договору господарський суд і так до уваги не прийме, бо письмово підтвердити таке укладення ви не зможете.

Ivanka
 
lutsenkovladДата: Понеділок, 24.09.2012, 20:35 | Сообщение # 10
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Ivanka, звертаю Вашу увагу, що відповідно до ч.7 ст. 179 ГК "Господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей,передбачених цим Кодексом,іншими нормативно-правовими актами щодо окремих видів договорів"
Далі, ч.1 ст.181 ГК "... Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, ЯКЩО ЗАКОНОМ НЕ ВСТАНОВЛЕНО СПЕЦІАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ФОРМИ ТА ПОРЯДКУ УКЛАДЕННЯ ДАНОГО ВИДУ ДОГОВОРІВ"
Відповідно до ч.1 ст.183 ГК "Договори за державним замовленням укладаються між визначеними законом суб'єктами господарювання - виконавцями державного замовлення та державними замовниками, що уповноважені від імені держави укладати договори (державні контракти), в яких визначаються господарські зобов'язання сторін та регулюються відносини замовника з виконавцем щодо виконання державного замовлення", ч.3 ст. 183 "... ДЕРЖАВНИЙ КОНТРАКТ УКЛАДАЄТЬСЯ ШЛЯХОМ ПІДПИСАННЯ СТОРОНАМИ ЄДИНОГО ДОКУМЕНТА".
Відповідно до ч.1 ст. 181 ГК "Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, ПІДПИСАНОГО СТОРОНАМИ ТА СКРІПЛЕНОГО ПЕЧАТКАМИ"
Укладання господарських договорів за державним замовленням спрощеним способом, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами і т.п., а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень не допускається !
Стосовно "Доводи про укладення письмового договору господарський суд і так до уваги не прийме, бо письмово підтвердити таке укладення ви не зможете" Відповідно до ч.1 ст. 218 ЦК "Недодержання сторонами письмової форми правочину, яка встановлена законом, не має наслідком його недійсність, КРІМ випадків, встановлених ЗАКОНОМ"
Але, до тієї ж ст. 218 ЦК України ч. 2 "ЯКЩО ПРАВОЧИН, ДЛЯ ЯКОГО ЗАКОНОМ ВСТАНОВЛЕНА ЙОГО НЕДІЙСНІСТЬ У РАЗІ НЕДОДЕРЖАННЯ ВИМОГИ ЩОДО ПИСЬМОВОЇ ФОРМИ, УКЛАДЕНИЙ УСНО І ОДНА ІЗ СТОРІН ВЧИНИЛА ДІЮ, А ДРУГА СТОРОНА ПІДТВЕРДИЛА ЇЇ ВЧИНЕННЯ, ЗОКРЕМА ШЛЯХОМ ПРИЙНЯТТЯ ВИКОНАННЯ, ТАКИЙ
ПРАВОЧИН У РАЗІ СПОРУ МОЖЕ БУТИ ВИЗНАНИЙ СУДОМ ДІЙСНИМ" Підтвердженням, саме і буде отримання товару та підписання накладних, зауважте, що накладні це ПИСЬМОВИй ДОКАЗ !

З повагою !
 
IvankaДата: Понеділок, 24.09.2012, 22:21 | Сообщение # 11
Рядовий
Группа: Юрист
Сообщений: 14
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
lutsenkovlad. Не цілком можу погодитися з Вашими доводами, оскільки договір з державним підприємством і державний контракт..це різні речі (в даному випадку особа не вказувала про існування державного контракту!). Укладання з ДП договорів у спрощений спосіб (поставка згідно накладних) цілком допустимо, що підтверджує судова практика
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/19905332
http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/14430053

З повагою!


Ivanka
 
lutsenkovladДата: Вівторок, 25.09.2012, 00:35 | Сообщение # 12
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Ivanka, наведені Вами рішення суду діють на конкретно визначене коло осіб, чи на всіх ? smile Я нагадаю Вам, що прецедентне право у нас не діє !
Відповідно до ст.1 ЗУ "Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб","ДЕРЖАВНИЙ КОНТРАКТ - ЦЕ ДОГОВІР, УКЛАДЕНИЙ ДЕРЖАВНИМ ЗАМОВНИКОМ ВІД ІМЕНІ ДЕРЖАВИ З ВИКОНАВЦЕМ ДЕРЖАВНОГО ЗАМОВЛЕННЯ, В ЯКОМУ ВИЗНАЧАЮТЬСЯ ЕКОНОМІЧНІ І ПРАВОВІ
ЗОБОВ'ЯЗАННЯ СТОРІН І РЕГУЛЮЮТЬСЯ ВЗАЄМОВІДНОСИНИ ЗАМОВНИКА І ВИКОНАВЦЯ"
Згідно з ст.1 ЗУ "Про державне замовлення для задоволення пріоритетних державних потреб", "Державні замовники - Верховна Рада України та інші центральні органи державної влади України, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, ДЕРЖАВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ та інші установи - головні розпорядники коштів державного бюджету"
"Державне замовлення - це засіб державного регулювання економіки шляхом формування на контрактній (договірній) основі складу та обсягів товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення пріоритетних державних потреб, розміщення державних контрактів на її поставку (закупівлю) серед підприємств, організацій та інших суб'єктів господарської діяльності України всіх форм власності"

З повагою !
 
IvankaДата: Вівторок, 25.09.2012, 21:50 | Сообщение # 13
Рядовий
Группа: Юрист
Сообщений: 14
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Офіційно не діє..але судова практика.дуже враховується (з власного досвіду знаю!). Ви тут щось не туди "повернули". Тут запитання було стосовно звичайних договірних відносин між двома господарюючими субєктами, одним з яких є ДП. До чого тут державне замовлення..я не бачу!

Ivanka
 
lutsenkovladДата: Вівторок, 25.09.2012, 22:24 | Сообщение # 14
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
В самому першому повідомленні було зазначено, що однією із сторін є державний замовник ! Потім зверталися з запитанням , що склалася аналогічна ситуація, тобто однією із сторін був суб"єкт державного замовлення !
Стосовно Вашого повідомлення, якщо були звичайні договірні відносини, то в даному випадку і питань не повинно виникати !

З повагою !
 
IvankaДата: Вівторок, 25.09.2012, 23:09 | Сообщение # 15
Рядовий
Группа: Юрист
Сообщений: 14
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Не було там такого..про державне підприємство лише йщлося. При державному замовленні все набагота складніше..там тендерна процедура і т.д....А в даному випадку я зрозуміла, що була звичайна поставка продукції для ДП.

Ivanka
 
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ » Договори » Договір поставки (Стягнення боргу за поставлений твар)
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук: