П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Помогите решить задачу - ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Автомобілі » Помогите решить задачу (Гражданское право Украины)
Помогите решить задачу
gelenaДата: Понеділок, 01.10.2012, 23:53 | Сообщение # 1
Рядовий
Группа: Користувач
Сообщений: 1
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
20 травня 2012 року пан Стефанчук звернувся до суду з позовом до Анікєєва з вимогою про визнання права власності, усунення перешкод в користуванні автомобілем, а також про зобов'язання видати нову довіреність на автомобіль ВАЗ - 2109, посилаючись на те, що він придбав цій автомобіль за довіреністю у Анікєєва. 15 травня 2009 року і який відмовився видати нову довіреність на автомобіль. Через це громадянин Стефанчук не може користуватися автомобілем, оскільки строк дії його довіреності закінчився. В судовому засіданні Анікєєв пояснив, що коли він продавав автомобіль, то сам наполягав на переоформленні, але Стефанчук відмовився і зазначив, що йому достатньо довіреності, і він, коли у нього будуть кошти, збирається переоформити автомобіль на дружину.
Як слід вирішити спір?
Складіть позовну заяву про визнання права власності.

в 2011 году отменили тех.осмотр и доверенность на авто.Каким образом теперь решить спор?заранее спасибо.
 
lutsenkovladДата: Вівторок, 02.10.2012, 02:05 | Сообщение # 2
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
Довіреність, не надає право власності ! Відповідно до ч. 3 ст. 244 ЦК України "Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами".

За описаних умов, є ознаки удаваного правочину ! Були передані гроші за автомобіль, фактично було здійснено купівлю-продаж авто (за описаних умов, з цією метою видавалась довіреність), але для цього уклали не договір купівлі-продажу, а була видана довіреність, оскільки, для переоформлення не було грошей.
Відповідно до ч. 1 ст. 235 ЦК України "Удаваним є правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили", згідно з ч. 2 ст. 235 ЦК України "Якщо буде встановлено, що правочин був вчинений сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили, відносини сторін регулюються правилами щодо правочину, який сторони насправді вчинили". Якщо буде встановлено судом, що укладався на справді договір купівлі продажу, і при цьому дотримані вимоги договору купівлі-продажу, то в даному випадку застосовуватимуться положення ч.2 ст. 235 ЦК України. Тобто, правовідносини будуть регулюватися відповідно до договору купівлі-продажу. У такому випадку Стефанчука визнають власником автомобіля. Якщо ж, суд встановить, що недодержані вимоги укладення договору купівлі-продажу - суд, визнає правочин недійсним, в такому випадку настають правові наслідки передбачені ст. 216 ЦК України.
"Стаття 216. Правові наслідки недійсності правочину
1. Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.
У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.
2. Якщо у зв'язку із вчиненням недійсного правочину другій стороні або третій особі завдано збитків та моральної шкоди, вони підлягають відшкодуванню винною стороною.
3. Правові наслідки, передбачені частинами першою та другою цієї статті, застосовуються, якщо законом не встановлені особливі умови їх застосування або особливі правові наслідки окремих видів недійсних правочинів.
4. Правові наслідки недійсності нікчемного правочину, які встановлені законом, не можуть змінюватися за домовленістю сторін.
5. Вимога про застосування наслідків недійсності нікчемного правочину може бути пред'явлена будь-якою заінтересованою особою.
Суд може застосувати наслідки недійсності нікчемного правочину з власної ініціативи"

з повагою !
 
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Автомобілі » Помогите решить задачу (Гражданское право Украины)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: