П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Юристи оцінили закон про наклеп

Опубліковано: Четвер, , 13:38, у рубриці Громадянські права
Автор: admin

Автор скандального закону, який передбачає кримінальну відповідальність за наклеп, Віталій Журавський вирішив відкликати свій проект, прийнятий парламентом у першому читанні. Цей законопроект викликав широкий суспільний резонанс. Більше того, правляча верхівка, навіть у разі скасування цього законопроекту, планує повернутися до нього після виборів. 

Тому Юрист Онлайн поцікавився думкою практикуючих юристів щодо доцільності прийняття закону про наклеп. Чи справді в Україні не достатньо захищена честь і гідність громадян від наклепів у ЗМІ і чи потрібно вводити кримінальну відповідальність?


Луценко Владислав, м. Миргород
: "Я переконаний, що основна проблема не в питанні криміналізації наклепу, а більш значна проблема в правозастосуванні даної кримінально-правової норми. По суті, самим законопроектом пропонується ввести, кримінальну відповідальність за умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки. Тобто, маються на увазі випадки, коли особа поширює відомості знаючи, що вони є неправдиві і попри це поширюють такі відомості. Чому в правозастосуванні? Інколи трапляються випадки, коли докази про завідомість, м’яко кажучи, сумнівні, однак попри положення ст. 62 Конституції України, де зазначено, що "усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь", трапляється так, що виходить все навпаки, сумніви тлумачаться як доведеність вини. А це все, потім, в психологічному плані впливає на оточюючих людей, які згодом бояться висловити свою точку зору або взагалі бодай сказати слово, бо кожен усвідомлює, що може опинитися не на своєму місці. Тому, зазначені обставини можуть негативно впливати на свободу слова. 

До того, у нас на даний момент діє більш дієвіший альтернативний варіант, це положення ст. 32 Конституції України "Кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації" а також положення Цивільного кодексу України. Тому, я переконаний, що ситуацію з умисним поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, потрібно вирішувати у порядку цивільного судочинства."

Хронологія скандалу

Закон про наклеп
19 липня 2012 депутат від Партії регіонів Віталій Журавський зареєстрував у парламенті проект закону, "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів країни, про посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини".

Проект закону припускає кримінальну відповідальність за наклеп. Був невисоко оцінений експертами, в тому числі і самої Верховної Ради.

18 вересня 2012 проект внесли до порядку денного і в 13:30 він був прийнятий за основу у першому читанні.

Голоси "за" віддали 244 депутати. В основному депутати з Партії регіонів, Народної партії, позафракційники, а також Компартія майже в повному складі.

Радник президента України, керівник Головного управління з гуманітарних питань Адміністрації президента Анна Герман заявила, що глава держави Віктор Янукович ніколи не погодиться підписати закон про наклеп.

Журналісти виступають проти закону про наклеп. У Facebook створюється окрема група, учасники якої виступають проти закону.

24 вересня проти законодавчої ініціативи висловлюється Рада Європи. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд закликає депутатів Верховної Ради відхилити у другому читанні законопроект 11013, який передбачає введення кримінальної відповідальності за наклеп

25 вересня стартує Всеукраїнська акція протесту проти ухвалення закону про наклеп "Захисти своє право знати. Скажи ні закону про наклеп".

Активісти вирішують виступити проти закону, зібрано 1 жовтня 2012 року, о 10 ранку на Грушевського.

На головних сторінках видань-учасників з'явився масштабний банер з вимогою не допустити ухвалення закону про наклеп. Деякі друковані видання вирішують вийти з білими обкладинками.

Міністри висловлюються проти закону про наклеп.

Автор скандального проекту Віталій Журавський зареєстрував проект постанови про скасування рішення Ради про прийняття в першому читанні проекту закону України про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію людини (№ 11013).

Президент Янукович, який перебуває з візитом в США, назвав помилкою прийняття в першому читанні закону про наклеп. "Ви ж розумієте, що Журавський не випадково прийняв таке рішення (про відкликання законпроекту про наклеп), тому що він почув і мою точку зору, і точку зору своїх однопартійців... Він хоче виправити помилку, яку він зробив особисто. А парламент, можливо, коли голосували, вони (депутати) не до кінця зрозуміли його зміст ", - сказав він українським журналістам у Нью-Йорку у вівторок.

Тепер постанова повинна бути прийнята парламентом.

Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ВАЖЛИВО
Кожен юрист може стати дописувачем цього блога. Для цього потрібно лише зареєструватися на цьому сайті як юрист і мати бажання ділитися з читачами своїм досвідом.

РУБРИКИ

Банкрутство підприємств [2]
Правове забезпечення бізнесу [13]
Громадянські права [12]
Договори і контракти [4]
Кримінальні справи [3]
Процесуальне право [1]
Захист від ДАЇ та міліції [4]
Питаня освіти [0]
Нерухомість [5]
Земля [3]
Сімейне право [5]
Статеві злочини [0]
Загальна практика [19]
Міграційне право [0]
Інтелектуальна власність [4]
Трудові відносини [2]
Військове право [0]
Права споживачів [6]
Оподаткування [5]
Рейдерство [2]
Банківське законодавство [3]
Спадкове право [3]
Судова практика [3]
Блог Адміністрації сайту Юрист Онлайн [9]

ПОШУК ПО САЙТУ

ПРИЄДНУЙТЕСЬ
Google+

РЕКОМЕНДОВАНІ САЙТИ





ПІДТРИМАТИ САЙТ WEBMONEY
Z401169167041
U131140520865
R298291195371