П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Курити заборонено! Штрафи зростуть, але чи стануть курити менше?

Опубліковано: П`ятниця, , 10:42, у рубриці Громадянські права
Автор: admin

З метою захисту громадян від шкідливого впливу вторинного тютюнового диму Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому законопроект № 9474 про обмеження місць куріння тютюнових виробів. Закон вступить в силу через 6 місяців після опублікування.

Куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів тепер заборонено

  • В приміщеннях підприємств ресторанного господарства;
  • В приміщеннях закладів культури і закритих спортивних споруд (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);
  • У ліфтах і таксофонах;
  • В установах охорони здоров'я;
  • У навчальних та освітньо-виховних закладах;
  • На дитячих майданчиках;
  • На спортивних майданчиках, стадіонах;
  • В під'їздах житлових будинків;
  • В підземних переходах;
  • В громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення і зупинки громадського транспорту).


Забороняється (крім спеціально відведених для цього місць) куріння в приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; в приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; в приміщеннях гуртожитків; в аеропортах і на вокзалах.

Також Закон визначає, що власник, уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд або окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10% загальної площі відповідної будівлі або приміщення, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також повинна бути розміщена наочна інформація про розташування таких місць та про шкоду, якої завдає здоров'ю людини куріння тютюнових виробів. Документ також вносить додаткову відповідальність за розміщення попільничок, за невживання заходів по припиненню куріння в приміщеннях підприємств (організаціях) громадського харчування, за не відведення місць для куріння і необладнання їх витяжкою - також штраф від 1 до 10 000 гривень.

Чи стануть менше курити?

Саме за допомогою штрафних санкцій та обмеження місць для куріння законодавець вирішив боротися з проблемою куріння в Україні. Даний законопроект вступить в силу через шість місяців з дня його опублікування, крім деяких положень, які будуть дійсні з моменту його оприлюднення, якщо його підпише Президент. Тож всім власникам зазначених у Законі приміщень доведеться знайти час для належного переобладнання своїх приміщень відповідно до вимог закону або сплати чималі штрафи в казну держави.

Хоча Законом і прийнятий ряд обмежень, важко сказати, чи будуть вони дієвими, адже для пересічного громадянина ця заборона обмежується тільки тим, що доведеться курити в спеціально відведених для цього місцях, а підприємцям доведеться витратити значну суму коштів для приведення своїх приміщень у відповідність до вимог .

Але покращення нашого з вами життя в Україні залежить не тільки від прийняття правильних законів, але і від їх належної реалізації. Для цього необхідно вдосконалити також роботу контролюючих органів, заохотити їх при здійсненні перевірок ставити мету саме виділення окремих місць для куріння, а не накладання штрафних санкцій.

Також необхідна значна інформаційна компанія для формування глобальної громадської думки про неприпустимість порушення встановлених норм - не тому, що за це настане те чи інше покарання, а тому, що це призводить до порушення прав інших громадян, що є неприпустимим в європейській правовій державі.


Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ВАЖЛИВО
Кожен юрист може стати дописувачем цього блога. Для цього потрібно лише зареєструватися на цьому сайті як юрист і мати бажання ділитися з читачами своїм досвідом.

РУБРИКИ

Банкрутство підприємств [2]
Правове забезпечення бізнесу [13]
Громадянські права [12]
Договори і контракти [4]
Кримінальні справи [3]
Процесуальне право [1]
Захист від ДАЇ та міліції [4]
Питаня освіти [0]
Нерухомість [5]
Земля [3]
Сімейне право [5]
Статеві злочини [0]
Загальна практика [19]
Міграційне право [0]
Інтелектуальна власність [4]
Трудові відносини [2]
Військове право [0]
Права споживачів [6]
Оподаткування [5]
Рейдерство [2]
Банківське законодавство [3]
Спадкове право [3]
Судова практика [3]
Блог Адміністрації сайту Юрист Онлайн [9]

ПОШУК ПО САЙТУ

ПРИЄДНУЙТЕСЬ
Google+

РЕКОМЕНДОВАНІ САЙТИ





ПІДТРИМАТИ САЙТ WEBMONEY
Z401169167041
U131140520865
R298291195371