П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


РОЗДУМИ МОЛОДОГО ПРАВНИКА

Опубліковано: Субота, , 10:34, у рубриці Загальна практика
Автор: Veadel


У політиці немає логіки
Із власних спостережень

Політика та юриспруденція йдуть пліч о пліч. Хаос безладання охопив не тільки парламент, але й суддівську гілку влади. Судові рішення зараз «приймаються» виходячи із „політично-економічної доцільності”, себто грошової ненажерливості (кожний виживає як може!). У свою чергу роль юристів зводиться до «підгонки» законодавства під інтереси клієнта. Треба визнати договір недійсним? Будь ласка! Зачепимося до малюсеньких нюансів, а якщо ще й суддя знайомий, то проблема вирішиться сама по собі. Це все призводить до нестабільності правової системи, розбалансуваності економіки. А потім досить дивно: чому інвестори до нас не йдуть??? Застосовуючи загальну позовну давність в три роки, можна фактично шантажувати будь-якого контрагента. Майже у будь-якому договорі можна знайти маленькі зачіпки визнання правочину недійсним.
Мене останнім часом цікавить наступне питання: як можна розрахувати збитки за грошовим зобов’язанням (наприклад, договір позики).
Прочитавши ст. 625 Цивільного кодексу України, на перший погляд, все зрозуміло, як білий день! АЛЕ...
Ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України обовязок боржника сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Умовно, кажучи, договір грошового зобовязання, зазвичай, передбачає сплату пені, чи можна цей розмір пені вважати іншим розміром процентів встановлений договором. В іншому випадку, боржник подвійно відповідає за прострочення грошового зобовязання, що є нелогічним.
Вважаю, що відшкодування збитків у грошовому зобов’язанні, виходячи із аналізу ст. 22 Цивільного кодексу України, як правило, є реальними збитками. Тобто реальним механізмом відновлення реальних збитків і є застосування індексу інфляції. Тому в принципі, відшкодування збитків передбачає повернення самого боргу та урахування саме індексу інфляції.
У той же час, 3% річних від суми простроченого грошового зобов’язання є фактично визначенням штрафу – ч. 2 ст. 549 Цивільного кодексу України. А як відомо штрафи в грошових зобов’язаннях не застосовуються!!)
У кого є які міркування з цього погляду??


Всього коментарів: 6
5 Ecstasy  
0
3% річних - це більше схоже на пеню, а не на штраф, так як нараховуюється за кожний день прострочення.

6 Veadel  
0
Дякую за коментар, детальніше проаналізував ст. ст. 549 та 625 ЦКУ.
Погоджуюсь з Вашою точкою зору, тільки з певним доповненням, ст. 625 ЦКУ стосовно 3% річних вказує на суму просточеної грошової виплати, тобто прямої вказівки на денний розрахунок немає, як це зроблено з пенею в ст. 549 ЦКУ. АЛЕ, вважаю, доречним, що 3% річних від простроченої суми, з кожним днем змінюється в бік збільшення, що цілком зрозуміло, тільки привязка тут не до днів, а до річних показників інфляції, що в принципі нескладно розрахувати поденно. А у випадку зі штафом: розмір штрафу статичний, та не змінюється, виходячи із розуміння ст. 549 ЦКУ.
Таким чином, вважаю, що 3% річних є пенею, а тому якщо розмір пені в договорі передбачений інший, то застосовуємо договірний розмір, а не розмір, виходячи із ст. 625 ЦКУ.
Тому, думаю, ми знайшли з Вашою допомогою істину! biggrin

2 sharp-gun  
0

3 Veadel  
0

1 sharp-gun  
0
Скажи, а реально той офіційний рівень інфляції, що встановлюється "державою" - відповідає дійсним темпам знецінення нашої грошової одиниці??? Чи ти хочешь захищати іншу точку зору!!! Вважаю, що існування таких "подвійних" механізмів спонукання до виконання грошових зобов*язань, залишае хороші шанси для задоволення реальних фінансових втрат "кредитору".
Окрім того, на практиці всі разом вони дуже рідко працюють!!! cool

4 Veadel  
0
Стосовно офіційних інфляційних процесів: за аналогією, офіційна статистика цін на продукти, послуги в нас коливається в межах маленьких відсотків, але реально це не так, це коливання вимірюється десяткамим відсотків! wacko
Ні!!! я вважаю, що індекс інфляції в нашій країні не відповідає реаліям господарювання!
Я лише виразив свою точку зору стосовно застосування ст. 625 ЦК України. Оскільки, як на мене, юрист має викручуватися з будь-якої ситуації, має він рацію чи ні, оскільки наше законодавство мяко кажучи, нелогічне!
Сьогодні я захищаю боржника, завтра кредитора! І завтра я знайду інші аргументи відносно ст. 625 ЦК України.
Просто у кого не спитаю усі кажуть просто: просто читай і не придумуй собі проблем.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ВАЖЛИВО
Кожен юрист може стати дописувачем цього блога. Для цього потрібно лише зареєструватися на цьому сайті як юрист і мати бажання ділитися з читачами своїм досвідом.

РУБРИКИ

Банкрутство підприємств [2]
Правове забезпечення бізнесу [13]
Громадянські права [12]
Договори і контракти [4]
Кримінальні справи [3]
Процесуальне право [1]
Захист від ДАЇ та міліції [4]
Питаня освіти [0]
Нерухомість [5]
Земля [3]
Сімейне право [5]
Статеві злочини [0]
Загальна практика [19]
Міграційне право [0]
Інтелектуальна власність [4]
Трудові відносини [2]
Військове право [0]
Права споживачів [6]
Оподаткування [5]
Рейдерство [2]
Банківське законодавство [3]
Спадкове право [3]
Судова практика [3]
Блог Адміністрації сайту Юрист Онлайн [9]

ПОШУК ПО САЙТУ

ПРИЄДНУЙТЕСЬ
Google+

РЕКОМЕНДОВАНІ САЙТИ





ПІДТРИМАТИ САЙТ WEBMONEY
Z401169167041
U131140520865
R298291195371