П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


Важливі моменти про аліменти

Опубліковано: Середа, , 15:27, у рубриці Сімейне право
Автор: Марс

Як призначаються аліменти, як змінити їх розмір і коли можна

їх уникнути


Після розлучення крім поділу майна і дітей у колишнього подружжя виникає ще одне спірне питання – це сплата аліментів. Дуже часто батьки мирно домовитися не можуть,тому справи по аліментам вирішує суд.

Укладіть договір


Після розлучення, у більшості випадків дитина залишається проживати з матір’ю. Тому батько зобов’язаний допомагати утримувати дитину, тобто сплачувати аліменти. Як правило, розмір аліментів на дитину визначає суд, проте подружжя може зробити це і самостійно. У такому випадку потрібно укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Цей договір необхідно обов’язково нотаріально посвідчити. У разі, якщо платник аліментів не буде виконувати умови договору, то аліменти з нього можуть  стягуватися   на   підставі виконавчого припису нотаріуса.

 

Що впливає на розмір


При визначенні розміру аліментів суд, враховує такі обставини: стан здоров'я та матеріальне становище дитини та платника аліментів, наявність у нього інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина, та інші нюанси, які на думку суду, мають істотне значення. Наприклад, якщо батько дитини доглядає свою хвору матір, то суд йому може зменшити розмір аліментів. При цьому мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, коли розмір аліментів встановлюється у конкретній грошовій сумі.

Щоб визначити розмір аліментів суд враховує такі доходи платника аліментів: основну заробітна плата, усі види доплат і надбавок до заробітної плати, премії та винагороди, пенсії, стипендії, допомогу по безробіттю, дивіденди та інші доходи, що передбачені Постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 146 «Про перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб».

 

Відсоток чи конкретна сума


Аліменти можуть визначитись, як певний відсоток від доходу платника аліментів, наприклад батька, або як конкретна сума. У першому випадку аліменти стягуються так: на одну дитину – чверть, на двох дітей – третина, на трьох і більше дітей – половина заробітку (доходу) платника аліментів, але не менше 1/2 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян на кожну дитину, а з осіб, які працюють за контрактом в іноземних державах – не менше двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на кожну дитину.
При цьому до уваги береться лише офіційний заробіток і якщо він буде змінюватись, то відповідно мінятиметься і розмір аліментів.

У випадку, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі (наприклад певною продукцією) суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів
 у конкретній сумі.

Як змінити розмір аліментів


Встановлений судом розмір аліментів згодом можна змінити, це можна зробити за домовленістю між батьками або за рішенням суду.
 При цьому цей розмір можна як збільшити, так і зменшити – це залежить від зміни матеріального стану платника аліментів, погіршення чи поліпшення стану його здоров’я, чи здоров’я дитини... Ініціатором змін може виступити, як одержувач аліментів, наприклад, мати дитини, так і платник аліментів, наприклад, батько. Для цього потрібно звернутися з позовом до суду. До речі, у зв’язку з погіршенням матеріальної ситуації (наприклад, втрати роботи) сплату аліментів можна відстрочити або розстрочити, але в цьому випадку також потрібно йти до суду.


Коли аліменти можна не сплачувати


У деяких випадках платник аліментів може бути звільнений від обов’язку утримувати дитину.

- Як правило аліменти сплачуються до повноліття дитини (або до 23 років, якщо вона навчається у ВНЗ на стаціонарі). Про те, якщо дитина влаштувалась на роботу і її дохід перевищує заробіток батька, то батько може звернутися до суду з проханням припинити сплату аліментів, оскільки дитина вже спроможна самостійно себе утримувати.


 

Всього коментарів: 12
12 mrs joy  
0
Qué mundo maravilloso que estamos viviendo, yo todavía dudo este hechizo lanzador cómo lo hizo !
Mi boca está llena de testimonios, Am alegría mrs mi esposo salió de la casa por dos años a Sudáfrica para un turista , que se refería a una prostituta y fue hechizar por la chica de mi marido se niega a volver a casa otra vez , lloro día y noche buscando que ayudarme, he leído un periódico acerca de un poderoso hechicero llamado Dr. Okojie y me contacté con el lanzador de hechizos para ayudarme a conseguir mi amante de nuevo a mí , y no me pidas que te preocupes por eso que los dioses que luchamos me .. él me dijo a mediados de la noche, cuando todo el espíritu está en reposo que se lanzó un hechizo para reunir a mi amante de nuevo a mí . y lo hizo en menos de 3 días mi marido volvió a mí y empezó a llorar que debo para perdonarlo , i, estoy tan feliz por lo que hizo este lanzador de hechizos para
mi marido y yo .. contacto en su drokojiehealinghome@gmail.com correo electrónico es el mejor lanzador de hechizos en el mundo salvaje. él está specialiesed en la resolución de otros problemas, incluyendo los siguientes:
( 1 ) Si usted quiere que su ex atrás .
( 2 ) si usted siempre tiene pesadillas.
( 3 ) ¿Quieres ser promovido en su oficina.
( 4 ) ¿Quieres mujeres / hombres que corren detrás de usted.
( 5 ) Si usted quiere un hijo.
( 6 ) Si usted necesita la ayuda financiera .
( 7 ) Si desea que la cura del HIV AIDS
contacto con él ahora para solución inmediata de su
problemas en Drokojiehealinghome@gmail.com
Gracias

11 Наташа  
0
Доброго дня напишіть будь ласка зразок заперечення розірвання шлюбу!

10 Milanka  
0
Доброго дня! Хочу розлучитися з чоловіком, але він не йде назустріч, роблячи все, щоб відтягнути дату написання заяви. Я хотіла все вирішити за згодою обох сторін через РАГС, оскільки спільного майна немає, дітей немає. Однак, він сказав, що нічого не підпише. Розлучаюся, бо не хочу більше бути з цією людиною, він уже не раз кидав мене, останнього разу забрав усе своє (ми живемо в Києві разом з моїми батьками, а він сам із села, що на Волині), сказав услід, що жити зі мною не буде. Я вже сто разів пробачала його психи, а тепер згадала про свою гордість. За чотири місяці він не знайшов собі роботи, лайливо писав не тільки про мене, але й про мою маму, хоча прийняли його вдома, як сина. Словом, він показав себе так, що я просто не розумію як я в нього могла закохатись і створити сім"ю. Якщо не можна через РАГС одній написати заяву, то що робити? Підкажіть, будь-ласка, як діяти через суд? Чи потрібна його присутність, його паспорт, якщо він не хоче залишати мене у спокої? Будь-ласка, допоможіть!!! Він вже витріпав мені всі нерви. Підозрюю, що він не хоче мене залишати, бо я киянка, розумна, з освітою, з роботою, з квартирою, з прекрасної сім"ї, а він живе в далекому селі, немає освіти, роботи і все таке... І ще одне питаннячко, щодо дошлюбного прізвища. Це складна процедура його повернути чи ні? Яка вартість послуг у суді і щодо прізвища? Буду дуже вдячна юристу, який мені допоможе!

8 татьяна  
0
доброго дня! скажіть будь-ласка чи може заявник требувати підвищення сплати аліментів на дитину( другий шлюб), якщо платник закінчив платити аліменти на старшу дитину від першого шлюбу?

9 admin  
0
Уважаемая Татьяна, здесь Ваш вопрос юристы могут просто не заметить. Лучше его задать на форуме нашего сайта

7 Конєва Наталія  
0
067-501-63-28 для Тетяни можу проконсультувати по телефону безкоштовно щодо заяви про зміну суми аліментів

6 Таня  
0
Скажіть, будь-ласка. Є рішення суду про сплату аліментів у розмірі 100 грн. Рік я отримувала аліменти, але потім забрала виконавчий лист.Більше двох років не отримую аленти. Чи можу подати до суду заяву про зміну суми аліментів?

4 оксана  
0
Добрый день скажите пожалусто 6лет учебы в университете и 3ри года дикрета учитываеться в стаж или нет ? И надо сделать запись в трудовую за учебу в университете. Спосибо!!!!!!!!

5 Celvin  
0
если учеба на стационаре, то точно учитывается

3 юля  
0
могут ли увеличить алименты если ребёнку требуется каждые пол года стационарное лечение

2 Таня  
0
Добрий день.Ми з чоловiком рoзлучаэмось у нас двоэ дiтей (дочка10р. i син10 мiс.).Я з дiтьми живу в гуртожитку в одному мiстi ,а чоловiк служить в iншому.Чоловiк сказав,що виписуэться.Чи можуть нас виписати i виселити.Дякую за допомогу!!!

1 Veadel  
0
дякую за статтю! Стосовно розміру частки доходу, з яких сплачуються аліменти: немає законодавчого визначення! Однак судова практика напрацювала саме такий підхід щодо визначення частки доходу на аліменти: 1/4 - одна дитина, 1/3 - дві, 1/2 - більше двох. Зауважу: що окрім сухого тексту, було б доречно вказати конкретні статті Сімейного кодексу.
А також досить цікавими є положення ЗУ "Про виконавче провадження" ч. 3, 4 ст. 70: стягнення із заробітньої плати боржника здійснюється в розмірі 50% зарплатні, натомість, на аліменти на неповнолітніх осіб - не може перевищувати 70%. Тобто у разі існування боргу, державний виконавець провадить стягнення, керуючись ст. 70 ЗУ "Про виконавче провадження".
Чому мало, хто звертає увагу на те, що аліменти можуть сплачуватися один одному в подружжі. Впродовж одного року з моменту розірвання шлюбу дане право може виникнути у кожного з подружжя.
Цікавий момент: також пеня за несвоєчасно виконаного аліментного зобовязання - 0.1 % за кожний день прострочки.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
ВАЖЛИВО
Кожен юрист може стати дописувачем цього блога. Для цього потрібно лише зареєструватися на цьому сайті як юрист і мати бажання ділитися з читачами своїм досвідом.

РУБРИКИ

Банкрутство підприємств [2]
Правове забезпечення бізнесу [13]
Громадянські права [12]
Договори і контракти [4]
Кримінальні справи [3]
Процесуальне право [1]
Захист від ДАЇ та міліції [4]
Питаня освіти [0]
Нерухомість [5]
Земля [3]
Сімейне право [5]
Статеві злочини [0]
Загальна практика [19]
Міграційне право [0]
Інтелектуальна власність [4]
Трудові відносини [2]
Військове право [0]
Права споживачів [6]
Оподаткування [5]
Рейдерство [2]
Банківське законодавство [3]
Спадкове право [3]
Судова практика [3]
Блог Адміністрації сайту Юрист Онлайн [9]

ПОШУК ПО САЙТУ

ПРИЄДНУЙТЕСЬ
Google+

РЕКОМЕНДОВАНІ САЙТИ





ПІДТРИМАТИ САЙТ WEBMONEY
Z401169167041
U131140520865
R298291195371