П О Ш Т А
 
Логін:
Пароль:

Вхід на сайт
Вітаю Вас, Гість
Реєстрація Вхід


вызов свидетеля на допрос - ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Кримінальні справи » вызов свидетеля на допрос (вызов по постороннему делу)
вызов свидетеля на допрос
zevsusДата: П`ятниця, 16.11.2012, 10:33 | Сообщение # 1
Сержант
Группа: Користувач
Сообщений: 23
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Странная ситуация. Получил вызов на допрос, как свидетель, в СУ МВД и предписание о выемке документов(правда просят копии), по взаимоотношениям с поставщиком ( далее фирма Z ), имевшими место более года назад. В постановлении о возбуждении дела указаны несколько неизвестных мне лиц, которым инкриминируют мошенничество: 190ст часть 4. Я порылся в и-нете и обнаружил фамилии лиц, фигурирующих в постановлении о выемке, как функционеров одной «кредитной спiлки» которая «кинула» своих вкладчиков. Они реальные мошенники, но я тут при чём?

Ни одно из этих лиц не фигурирует в документах моего поставщика «Z», которые у меня имеются. То есть «посадовыми особами», на момент моих взаимоотношений, не являлись.

Фирма поставщик «Z», просто продавала мне товар. Я поставлял товар, купленный у них, разным заводам, что не оспорить трудно. Мотивируется необходимость допроса и выемки, тем, что в моих взаимоотношениях с «Z» есть признаки минимизации доходов и фиктивности поставок.

Я слышал, что налоговая «шила» фирме Z фиктивную деятельность и на сей счёт у меня проводились проверки, без каких либо последствий для моей фирмы. Фирма Z не лишена регистрации и свидетельства плательщика НДС, судя по сайту налоговой, но у них есть налоговая задолжность..

Могу ли я отказаться от дачи показаний, если в постановлении о возбуждении уг.дела не фигурирует фирма «Z» ?

Мошенничество отдельная статья, не связанная с минимизацией налогов, как это могли связать?

Может ли СУ МВД заниматься налоговыми делами, ведь это вроде не их компетенция?

Как в УПК, вступающем в силу с 19-го ноября, регламентируется выемка?
 
lutsenkovladДата: П`ятниця, 16.11.2012, 18:19 | Сообщение # 2
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
ЧИННИЙ КПК

Стаття 166. Порядок виклику свідка для допиту

Свідок викликається до слідчого повісткою, яка вручається під розписку свідкові, а в разі його тимчасової відсутності — кому-небудь з дорослих членів його сім'ї, житлово-експлуатаційній організації, виконавчому комітету селищної або сільської Ради народних депутатів чи адміністрації за місцем його роботи. Свідок може бути викликаний також телеграмою або телефонограмою.
В повістці повинно бути зазначено, хто викликається як свідок, куди і до кого, день і час явки, наслідки неявки, передбачені статтями 70 і 71 цього Кодексу.
Неповнолітній свідок викликається через законних представників.

Стаття 167. Допит свідка
Свідка можна допитувати про факти, які стосуються даної справи, а також про особу підозрюваного або обвинуваченого та потерпілого.
Свідок допитується в місці провадження досудового слідства, а в разі необхідності — в місці його перебування.
Свідок допитується окремо і у відсутності інших свідків. При цьому слідчий вживає заходів до того, щоб свідки, викликані в одній справі, не могли зноситися між собою до закінчення допиту.
Перед допитом слідчий встановлює особу свідка, повідомляє його, в якій справі він викликаний, та роз'яснює його права, і попереджає про обов'язок розповісти все відоме йому в справі, а також про кримінальну відповідальність за відмову дати показання і за дачу завідомо неправдивих показань. Потім слідчий з'ясовує стосунки між свідком і підозрюваним або обвинуваченим, а також потерпілим і починає допит. Після того як свідок закінчить дачу показань, слідчий ставить йому запитання. Забороняється ставити запитання, у формулюванні яких міститься відповідь, частина відповіді або підказка до неї (навідні запитання).
У разі якщо свідок з'явився на допит із захисником, захисник має право бути присутнім при допиті; надавати у присутності слідчого консультації свідку, якщо фактичні обставини у справі можуть бути використані для кримінального переслідування особисто самого свідка або членів його сім'ї чи близьких родичів; ставити з дозволу слідчого запитання, що підлягають занесенню до протоколу допиту свідка, для уточнення і доповнення його відповідей; заперечувати проти незаконних дій слідчого щодо порядку проведення ним допиту з посиланням на норму закону, яка порушується, що підлягає занесенню до протоколу допиту; оскаржувати дії слідчого в порядку, встановленому цим Кодексом, у разі якщо з характеру і змісту питань випливає, що свідок має допитуватися як підозрюваний.

Додано (16.11.2012, 18:18)
---------------------------------------------
ст. 178 Виїмка проводиться у випадках, коли є точні дані, що предмети чи документи, які мають значення для справи, знаходяться в певної особи чи в певному місці.
Виїмка проводиться за вмотивованою постановою слідчого.
Виїмка матеріальних носіїв секретної інформації та/або документів, що містять банківську таємницю, проводиться тільки за вмотивованою постановою судді і в порядку, погодженому з керівником відповідної установи.
Примусова виїмка із житла чи іншого володіння особи, виїмка документа виконавчого провадження, а також виїмка оригіналів первинних фінансово-господарських та/або бухгалтерських документів проводиться лише за вмотивованою постановою судді, яка виноситься з додержанням порядку, встановленого частиною п'ятою статті 177 цього Кодексу.

ст. 179 Посадові особи і громадяни не мають права відмовлятися пред'явити або видати документи чи їх копії або інші предмети, які вимагає слідчий під час обшуку і виїмки.
Видача і огляд матеріальних носіїв секретної інформації та/або документів, що містять банківську таємницю, провадяться з додержанням існуючих правил, що забезпечують охорону державної та/або банківської таємниці.

ст. 183 Перед обшуком або виїмкою слідчий пред'являє постанову особам, що займають приміщення, або представникові підприємства, установи чи організації, де проводиться обшук або виїмка, і пропонує їм видати зазначені в постанові предмети або документи, а також вказати місце, де переховується злочинець. У разі відмови виконати його вимоги слідчий проводить обшук або виїмку в примусовому порядку. Якщо особи, які займають приміщення,
відсутні, постанова про проведення обшуку або виїмки пред'являється представникові житлово-експлуатаційної організації або місцевої Ради народних депутатів і обшук або виїмка проводиться в їх присутності.
Проводячи обшук, слідчий має право розкривати замкнені приміщення і сховища, якщо володілець відмовляється їх відкрити. При цьому слідчий повинен уникати не викликаних необхідністю пошкоджень дверей, замків та інших предметів.
Слідчий має право заборонити особам, що перебувають у приміщенні під час обшуку або виїмки, а також особам, які під час обшуку або виїмки увійшли в це приміщення, виходити з приміщення і зноситись один з одним або з іншими особами до закінчення обшуку чи виїмки.
В необхідних випадках слідчий вправі залучати до участі в проведенні обшуку працівників органів внутрішніх справ та відповідних спеціалістів.

Додано (16.11.2012, 18:18)
---------------------------------------------
Стаття 69. Особи, які не підлягають допиту як свідки і особи, які мають право відмовитися давати показання як свідки
Не можуть бути допитані як свідки:
1) адвокати та інші фахівці у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, нотаріуси, лікарі, психологи, священнослужителі - з приводу того, що їм довірено або стало відомо при здійсненні професійної діяльності, якщо вони не звільнені від обов'язку зберігати професійну таємницю особою, що довірила їм ці відомості;
2) захисник підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, представник потерпілого, позивача, відповідача - про обставини, які стали їм відомі при наданні юридичної допомоги підзахисним або довірителям;
3) особи, які згідно з висновком судово-психіатричної чи судово-медичної експертизи через свої фізичні або психічні вади не можуть правильно сприймати факти, що мають доказове значення, і давати показання про них;
4) свідок, який відповідно до статті 52-3 цього Кодексу дає показання під псевдонімом, - щодо дійсних даних про його особу;
5) особа, яка має відомості про дійсні дані про свідка, який відповідно до статті 52-3 цього Кодексу дає показання під псевдонімом - щодо цих даних.
Відмовитися давати показання як свідки мають право:
1) члени сім'ї, близькі родичі, усиновлені, усиновителі підозрюваного, обвинуваченого, підсудного;
2) особа, яка своїми показаннями викривала б себе, членів сім'ї, близьких родичів, усиновленого, усиновителя у вчиненні злочину.
Не можуть без їх згоди бути допитані як свідки особи, які мають право дипломатичної недоторканності, а також працівники дипломатичних представництв - без згоди дипломатичного представника.
Дізнавач, слідчий, прокурор і суд перед допитом осіб, зазначених у частинах 1 і 2 цієї статті, зобов'язані роз'яснити їм право відмовитись давати показання, про що зазначається в протоколі допиту чи в протоколі судового засідання.

Стаття 71. Відповідальність свідка
За дачу завідомо неправдивих показань свідок несе кримінальну відповідальність за статтею 384 Кримінального кодексу України.
За злісне ухилення від явки до суду, до органів досудового слідства або дізнання свідок несе відповідальність відповідно за частиною 1 статті 185-3 або статтею 185-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а за відмову дати показання про відомі обставини в справі — за статтею 385 Кримінального кодексу України.

Додано (16.11.2012, 18:19)
---------------------------------------------
КПК ЯКИЙ НАБЕРАЄ ЧИННОСТІ

Стаття 237. Огляд
1. З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.
2. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. (На підставі ухвали слідчого судді)
3. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.
4. Особи, у присутності яких здійснюється огляд, при проведенні цієї слідчої (розшукової) дії мають право робити заяви, що підлягають занесенню до протоколу огляду.
5. При проведенні огляду ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ ВИЛУЧЕННЯ лише речей і документів, ЯКІ МАЮТЬ ЗНАЧЕННЯ для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов’язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.
6. Слідчий, прокурор має право заборонити будь-якій особі залишити місце огляду до його закінчення та вчинювати будь-які дії, що заважають проведенню огляду. Невиконання цих вимог тягне за собою передбачену законом відповідальність.
7. При огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, що не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

Злочин передбачений ч. 4 ст. 190 КК підслідний ОВС, відповідно до ст. 112 КПК !

З повагою !

 
zevsusДата: П`ятниця, 16.11.2012, 20:09 | Сообщение # 3
Сержант
Группа: Користувач
Сообщений: 23
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Спасибо за подробную выборку , уважаемый lutsenkovlad. Можно ли сделать из Ваших цитат вывод, что давать показания о вопросах, которые следователь не может доказательно связать с материалами дела, по которому вызван свидетель, ненужно? Эта связь может быть в материалах дела или только в постановлении о его возбуждении?

Что касается "выемки" верно ли я понимаю, что любые следственные действия имеющие характер "выемки", вне зависимости от того , когда было вынесено постановление, после 19\11 являются незаконными? И как определяются , перелiк документів, які мають значення для кримінального провадження? Я могу иметь на этот счёт одно мнение, а следователь иное....
 
lutsenkovladДата: П`ятниця, 16.11.2012, 20:50 | Сообщение # 4
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
zevsus, про те чи питання відноситься до обставин справи буде визначати слідчий.
З приводу переліку документів які мають значення для справи, слідчий повинен діяти всебічно, повно і об"єктивно, до того слідчий керується внутрішнім переконанням яке базуються на повному, всебічному і об"єктивному дослідженні. Таким чином, слідчий може визнати документи необхідний/потрібний для встановлення об"єктивної істини у справі !

Слідчі та процесуальні дії розпочаті до дня набрання чинності нового КПК завершуються у порядку, який діяв до набрання ним чинності - п.7 перехідних положень КПК ! Тобто, постанова буде цілком законна !

До того, Ви маєте право мати захисника при допиті Вас як свідка !

З повагою !


Сообщение отредактировал lutsenkovlad - П`ятниця, 16.11.2012, 21:01
 
zevsusДата: П`ятниця, 16.11.2012, 21:06 | Сообщение # 5
Сержант
Группа: Користувач
Сообщений: 23
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Quote (lutsenkovlad)
про те чи питання відноситься до обставин справи буде визначати слідчий.

Но тогда он может задавать любые вопросы, касательно личной жизни, и хозяйственной деятельности свидетеля керуючiсь внутрішнім переконанням, что это имеет отношение делу.
В моём случае дело заведено о мошенничестве каких то лиц, фамилии которых я нашёл в и-нете среди жуликов, учредивших кредiтну спiлку и видимо уголовное дело состоит именно в этом, а выемку он устраивает в отношении поставки промышленных материалов, которые я покупал у фирмы Z, которая никак не связана, согласно имеющимся у меня документам, с упомянутыми в постанове о выемке мошенниками, а уж я и подавно ни сном ни духом о них не знаю... С таким же успехом он может возжелать изъять у меня технические справочники из моей библиотеки, сочтя их важными, для уг.дела. Я верно понимаю?
 
lutsenkovladДата: П`ятниця, 16.11.2012, 21:40 | Сообщение # 6
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
zevsus, я ж Вам виклав ст. 167 КПК яка регламентує порядок допиту свідка ! "Свідка можна допитувати про факти, які стосуються даної справи, а також про особу підозрюваного або обвинуваченого та потерпілого." Якщо будуть питання щодо Вас які б викривали, Ви можете відмовитися давати свідчення ! До того Ви маєте право заперечувати проти незаконних дій слідчого щодо порядку проведення ним допиту з посиланням на норму закону, яка порушується, що підлягає занесенню до протоколу допиту; оскаржувати дії слідчого в порядку, встановленому цим Кодексом, у разі якщо з характеру і змісту питань випливає, що свідок має допитуватися як підозрюваний !
 
zevsusДата: П`ятниця, 16.11.2012, 21:50 | Сообщение # 7
Сержант
Группа: Користувач
Сообщений: 23
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
lutsenkovlad, спасибо, это я понимаю. Но должен ли отвечать, на вопросы явно не имеющие отношения к делу, по которому меня вызвали? Допустим меня вызвали по делу о убийстве соседки, а спрашивают об обстоятельствах покупки и средствах на которые я купил машину. Это законно?
 
lutsenkovladДата: П`ятниця, 16.11.2012, 21:57 | Сообщение # 8
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
zevsus, ні, слідчий зобов"язаний задавати питання які стосуються обставин цієї справи !

Сообщение отредактировал lutsenkovlad - П`ятниця, 16.11.2012, 21:59
 
zevsusДата: П`ятниця, 16.11.2012, 22:06 | Сообщение # 9
Сержант
Группа: Користувач
Сообщений: 23
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
lutsenkovlad, Да, справа по ст.190 против неких физ.лиц, а выемку он хочет сделать, ссылаясь на это дело, моих отношениях с предприятием, которое не связано с этими мошенниками и допрашивать меня намерен по этому вопросу...Задаст , для понта, вопрос, знаю ли я этих людей и всё.... Это законные действия?

Додано (16.11.2012, 22:06)
---------------------------------------------
Как следователь должен доказать, что вопросы связаны с материалами дела?

 
lutsenkovladДата: П`ятниця, 16.11.2012, 22:08 | Сообщение # 10
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
zevsus, прийдите до слідчого і скажите, що Ви їх не знаєте і не бачили ! Виїмку ще ніхто не проводив, її можуть і не проводити ! До того, постанову слідчого можна буде оскаржити !
 
zevsusДата: П`ятниця, 16.11.2012, 22:20 | Сообщение # 11
Сержант
Группа: Користувач
Сообщений: 23
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Само собой скажу. smile
Но должен ли я отвечать на вопросы о взаимоотношениях с поставщиком товаров, который, по документам, которые есть у меня, не имеют связи с делом о мошенничестве, по которому меня вызывают как свидетеля? cool

Додано (16.11.2012, 22:20)
---------------------------------------------
Сформулирую иначе: где должна быть упомянута фирма Z или её посадовi особи , чтобы вопросы следователя касательно моих отношений с ней были законны?

Сообщение отредактировал zevsus - П`ятниця, 16.11.2012, 22:18
 
lutsenkovladДата: П`ятниця, 16.11.2012, 22:30 | Сообщение # 12
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
zevsus, питання про відносини з підозрюваним або обвинуваченим будуть цілком законні ! Перечитайте нормативну базу яку я Вам надіслав !
 
zevsusДата: П`ятниця, 16.11.2012, 22:37 | Сообщение # 13
Сержант
Группа: Користувач
Сообщений: 23
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
Уважаемый lutsenkovlad Вы меня не поняли. Те лица, которые указаны как обвиняемые по делу, указанному в повестке и поставное про выемку, не являются посадовыми особами предприятия, которое интересует следователя(мой контрагент) и вообще не ясно, как связано дело о мошенничестве и минимизация налогов, домыслы о которой упомянуты в постанове.
Должен ли я отвечать на вопросы о взаимоотношениях с поставщиком, который не есть подозреваемый или обвиняемый по делу?
 
lutsenkovladДата: Субота, 17.11.2012, 13:19 | Сообщение # 14
Підполковник
Группа: Юрист
Сообщений: 124
Репутация: 7
Замечания: 0%
Статус: Offline
zevsus, повторюю, про відносини які будуть стосуватися обставин справи Ви зобов"язані відповідати, можливо для встановлення об"єктивної істини у справі, це буде важливо !
Вам, що вже копію постанови виїмки вручили ? На підставі чого виїмка проводиться ?
 
zevsusДата: Субота, 17.11.2012, 14:06 | Сообщение # 15
Сержант
Группа: Користувач
Сообщений: 23
Репутация: 0
Замечания: 0%
Статус: Offline
lutsenkovlad, Постанову вручили вместе с повесткой. В ней сказано, что в рамках расследования дела по ст.190 против группы лиц проводятся досудебное следствие. Далее сказано, что в ходе следствия установлено, что моя фирма имела отношение с фирмой Z , которые могли быть направлены на минимизацию налогов и имели фиктивный характер, одночасно, не зазначається яке відношення має ТОВ Z,(по которому запрошена выемка) до осіб, щодо яких розслідується кримінальна справа. Нет указания какой либо связи между лицами проходящими по делу №ххх и фирмой Z , или моей фирмой. Нет никакого указания, как связан уг.дело, расследуемое СУ МВД и мои отношения с поставщиком товара. Но они хотят выемать копии учредительных документов моей фирмы, договора с поставщик Z и накладные говорящие о том куда дальше пошёл товар, то есть о продаже его покупателям, а так же договора, доверенности, транспортные нак. и тп.

Додано (17.11.2012, 14:06)
---------------------------------------------
Другими словами:

В постанові зазначається лише припущення про безтоварність фінансово-господарських взаємовідносин с "Z" і про їх спрямованість на мінімізацію податкових зобов’язань, та не містить жодних підтверджуючих даних. (фирма не снята с учёта на ПДВ и не лишена св. о регистрации, судя по сайту налоговой, то есть вероятнее всего уг.дела против них нет)
Вказана постанова не вмотивована і в ній немає посилання на встановлення точних даних про знаходження у моего ТОВ предметів чи документів, які мають значення для цієї справи по ст 190, абсолютно незрозумілим є причинно-наслідковий зв’язок між фактами, що підлягають доказуванню у справі, та моим ТОВ, и моими документами

 
ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ » ЮРИДИЧНІ ФОРУМИ » Кримінальні справи » вызов свидетеля на допрос (вызов по постороннему делу)
  • Сторінка 1 з 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • »
Пошук: